Tuesday, May 12, 2009

Cubalah mengerti...

Assalamualaikum wbt...
Tergerak hati nak mencoret sesuatu di sini...tapi aku tak tahu macam mana nak mulakan...
Berdasarkan apa yang berlaku di sekeliling aku...aku seolah2 dapat membuat satu kesimpulan yang aku sendiri tak pasti....entahlah...
Sejauhmana kita boleh kekalkan sesuatu hubungan? Seikhlas manakah kita mampu melayari kehidupan berkasih? Yang penting, apa tujuan untuk kita meneruskan sesebuah perhubungan cinta yang sebenarnya? Adakah untuk mengisi masa lapang? Ataupun kita "kapel" juz untuk mendapat status "in a relationship" tanpa menyedari ada hati2 yang mungkin terluka? Bukankah sesebuah perhubungan dijalin untuk dimeterai dengan sebuah perkahwinan yang suci tanpa sebarang noda?
Kalau rasa niat kita betul...kenapa ada istilah kapel..broke-up...kapel lagi...dan broke-up lagi sekali? Begitu mudahnya CINTA pada mata mereka? Mudahnya mencari pengganti dengan sekelip mata? Aku betul2 tak faham...apa yang penting...kerjasama! Eh silap..itu wonderpets...Apa yang penting? Keikhlasan...kejujuran...pengorbanan...dan TAHAN COBAAN...aku saja2 tambah lagi satu "term" kat situ...
Ada segelintir pula...dah ada kekasih yang baik punya, mau ada "spare part" pulak...ishh...
aku tak paham sungguh...susah mau cari yang betul2 tulus, ikhlas, murni dan suci skunk...
aku paham...semua orang ada kekurangan, tapi itu bukan alasan untuk tidak mau berubah...
cuba gali balik maksud cinta tu...setakat tangkap muat je pe kes? Itu la senang cerai-berai bila dah kawen...sebab tak pendirian teguh...mudah goyah kerana cinta len yang mungkin singgah untuk menduga....lain laa kalau pasangan kita tu memang betul2 tak guna...dan memang tak boleh nak dibaiki lagi hubungan tu...
Kalo rasa tak nak komitmen dan rasa tak sampai seru...jangan susah2 menabur cinta atau menyemai cinta...biar berkawan je..ada jodoh...ada laa...bukannye kita tak mencuba...kadang2 bercinta dengan orang len...bertunang dengan orang len...tup2...kawen dengan orang len..ada je macam 2...pe2 pon...pikirla masak2...banyak sangat kes macam ni...ada tu bercinta punyala nak rak...cam dah jadi suami isteri je aku tengok...penyudahnye...haram...tak ada hasil pon...
Pegang sana...pegang sini...peluk sana..peluk sini...tapi hasilnya??? Nothing! Ruginya pompuan jugak...laki ni tak luak mana pon...betul tak?? Jadi nasihat aku...betulkan niat tu...jaga batas pergaulan....terima kelebihan dan kekurangan pasangan...dan paling penting tau maksud CINTA tu sendiri...kalau niat baik...insyallah semua dipermudahkan...vice versa...lu pikirlah sendiri...
Sekali kita mengecewakan seseorang yang betul2 tulus terhadap kita...10x ganda kena kat kita balik...wat u give...u get back...ingt! wat goes around...comes around...

2 comments :

  1. CaPiQa said...

    kte pon pelik sebenarnya. camne la orang boleh kapel, clash, kapel, clash, so on. tu boleh kira kategori 'chenta' ke?

    kadang2 kte tengok kat kalangan kawan2 sendiri pun berlaku. seolah2 macam tak boleh 'kosong'. mesti cepat2 ada pengganti..

    kenape ye... =.=

  2. Feena said...

    for me...itu bukan cinta...itu nafsu...(huhu) sory la ek if ada sape2 tbaca kenyataan ni n terasa...(ya ampun)...

    mereka hanya mengisi masa lapang saja...dan tak boleh hidup single...nak berteman...tengok orang kapel...die pon nak gak...

    a.k.a TAK MATANG...